Mitől lesz jó a pálinka?

Bizonyára mindannyian találkoztunk már jó pálinkával, és rossz pálinkával. Aki alkalomadtán fogyaszt pálinkát, az az első kortyból már érzi, éppen milyen minőséggel van dolga. A laikusok azonban, akiknek legfeljebb néha-néha van dolguk pálinkával, nem valószínű, hogy tudják, mitől számít egy pálinka jónak, és mitől silány minőségű. Nos, ez leginkább a készítés folyamatán, és persze az alapanyagokon múlik. A pálinkafőzés során számos olyan pont van, ahol félrecsúszhat a folyamat, ami a pálinka minőségének a rovására megy.

 

Mire kell tehát figyelni, hogy jó legyen a pálinka?

 

  • Az első és legfontosabb, hogy minőségi alapanyagokat kell felhasználni a készítéséhez. Elsősorban a gyümölcs zamata meghatározó, ezért nagyon lényeges, hogy a pálinkához felhasznált gyümölcs honnan való, és milyen termés. Az is lényeges, hogy a gyümölcs kellőképpen érett legyen, amiből a pálinka készül.
  • Az időzítés sem mindegy, a már leszüretelt gyümölcsöt időben el kell kezdeni feldolgozni, mert ha eljutunk odáig, hogy penészes lesz, oxidálódik, folyik a leve, a pálinka se lesz belőle olyan jó. Oda kell figyelni arra is, hogy idegen anyagok ne kerüljenek a pálinkába.
  • Az erjesztés során is lehet hibát véteni, pontosabban az erjesztési hőmérséklet nem mindegy. Ha túl meleg van, túl gyorsan erjed a cefre, és sok illat, íz elvész. Ha a hőmérséklet túl alacsony, akkor egyszerűen nem erjed, az élesztők elhalnak.
  • A már erjedt cefrét is megfelelően kell tárolni, mert ha nem optimálisak a körülmények, tovább romlik a minősége. Erjedés után minél rövidebb ideig kell, alacsony hőmérsékleten tárolni a cefrét.
  • Sokan hibáznak az elő- és utópárlat elválasztásakor. Az előpárlat a könnyűalkohol, ha túl keveset választanak el, akkor lesz a pálinka technokol-szagú. Ha viszont túl sokat, akkor ízanyagokat veszít a pálinka. Az utópárlat elválasztására is fokozott figyelmet kell fordítani, mert ront a pálinka ízvilágán.

 

Mint az látható, sok apró dolgon múlik, hogy milyen lesz a pálinka. A színvonalas gyártók esetében nem fordulhat elő, hogy hiba csúszik a folyamatba, így a pálinka is megfelelő minőségű lesz.